Sladka prosena kaša z bananami, brusnicami in bezgom

IMG_4847Zjutraj mi večinoma pašejo sladke stvari. In prva, ki mi pride na misel, je zagotovo banana. Odlična je v smoothijih, kosmičih ali pudingu z avokadom, kakavom in medom. Pa tudi takole, v vroči proseni kaši, je naravnost odlična.

IMG_4848Sama prosena kaša namreč rada nekoliko zagreni. In to kljub temu, da jo pred kuhanjem vedno dobro sperem. Vseeno pa jo imam rada, ker iz nje lahko pripravim ogromno različnih jedi. Sladkih in slanih. Je odlična zakuha za kremne zelenjavne juhe, pa tudi kot ‘rižota’ se odlično obnese. Takole zjutraj pa… Seveda na sladek način.

Za okusen sladek zajtrk sem potrebovala:

* lonček prosene kaše

* proseno mleko

* ščep vanilije

* ščep cimeta

* eno banano

* pest suhih brusnic

* vejico bezga

IMG_4844Proso sem torej dobro sprala pod tekočo vodo, nato pa ga kar dolgo časa kuhala v mleku. Ker sem doma ravno imela proseno mleko, sem se odločila zanj saj je prijetno sladek in zelo okusen. Vsekakor bi lahko uporabila tudi riževega, ki je prav tako sladek. Verjetno bi lahko izbrala tudi sojinega, a tega ne kupujem…  Nekako mi ni pri srcu. Sicer pa se v tem receptu prav dobro obnese tudi običajno, kravje mleko. Če je domače, še toliko boljše. Za še bolj sladek okus je poskrbela dobro zrela banana, za rahlo kislost pa suhe brusnice. Ker je sezona bezga že tukaj, sem uporabila še eno bezgovo cvetočo in omamno dišečo vejico. Zakaj pa ne? 😉

Mleku sem dodala cimet, vanilijo, vejico bezga in čisto malo soli.Mmleko sem zavrela, vam stresla oprano proso ter znižala temperaturo. Proso sem kuhala počasi, da je bilo že povsem mehko in je popilo skoraj vso mleko. Medtem sem z vilico pretlačila večino banane in jo vmešala v kašo, pred tem pa odtranila bezeg. Tu je bil le za dodaten okus. Dobro sem premešala in odstavila s štedilnika. Kašo sem pustila še minutko ali dve, da si je odpočila in popila preostanek mleka. Vmešala sem še brusnice, kašo naložila v skledico ter okrasila z nekaj koščki banane, brusnicami ter simpatičnimi cvetki bezga.

IMG_4841Kremasta prosena kaša je bila prava izbira za to jutro. Prijetno sladka, gosta, žametna… Bezeg ji zagotovo da piko na i, tako kot tudi brusnice. Če se bodo tako hladna jutra, kakršna so trenutno, nadaljevala, bo takšen zajtrk prav kmalu zopet prišel na vrsto.

IMG_4849Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio proseni napitek Isola

kalcek+napis_color.ai

One thought on “Sladka prosena kaša z bananami, brusnicami in bezgom

  1. Pingback: Prosena kaša z grahom in papriko, v pečici pečenimi redkvicami in praženimi bučnimi semeni | cook eat and smile

Komentarji so zaprti.