Slan amarantov kolač s feto in na soncu sušenimi paradižniki

Amarant s feto v pečiciNajbolj od vsega obožujem kuhanje! Ker tudi zelo rada jem, sploh če vem, kaj jem 🙂 Na srečo (pravzaprav na mojo žalost) se mi bolj malo pozna. Nekateri bi bili veseli, no, jaz vsekakor nisem. Res je, da kuham večinoma zdravo, kar pa ne pomeni, da izbiram posnete izdelke, se izogibam maščob ali ogljikovih hidratov. Nikakor!

Pri svojem kuhanju vselej uporabljam polnomastne izdelke, uporabljam veliko različnih maščob in to v precejšnjih količinah. Obožujem olivno olje, pa konopljino, celo olje črne kumine mi je všeč, čeprav priznam, da je njegov okus močan in zagotovo ne bi bil vsem po godu. Za peko večinoma uporabljam kokosovo olje (ki ga mimogrede lahko jem tudi ‘po žlici’ – obožujem namreč kokos- v vseh oblikah!) ali ghee (kuhano maslo), saj oba preneseta visoko segrevanje ter se tako ne spremenita v škodljive maščobe. Na kruh si vedno namažem ogromne količina masala, nikoli margarine. Ne toliko zato, ker bi bila proti margarini, a okus masla na sveže pečenem, rahlo toplem kruhu, je nekaj najbolj božanskega.

Nora sem na oreščke (najbolj na lešnike, mandlje in pistacijo) ter semena in jih tako ali drugače vključim v skoraj vse jedi.

Z ogljikovimi hidrati sem kar malo zsvojena 🙂 Vendar mi je oproščeno, saj izbiram zdrave različice 🙂 Rjavi riž, ajdove testenine, doma pečen kruh… Krompir večinoma kuham in zabelim šele, ko je na krožniku, redno pa pečem sladki krompir, ki je naravnost odlična zamenjava za pomfri (sploh, ker ga pečem v pečici 😉 ).

Amarant s feto v pečiciIn če rada kuham, še bolj rada ekperimentiram. Tudi tokrat sem. In tega recepta boste zagotovo veseli tudi tisti, ki na kalorije vseeno radi popazite. Recept lahko uporabiš tako za kosilo, malico ali večerjo in ker je kolač okusen tudi hladen, ga konec koncev lahko poješ celo za zajtrk.

Osnovne sestavine so amarant (seme, podobno kvinoji), jajca, mandljeva moka, feta sir, zelišča ter suhi paradižniki. Amaranta sicer nimam preveč rada, a ga tu pa tam uporabim v kakšnem receptu, saj v kuhinjski omarici tako pridno čaka na svojih pet minut 🙂

Amarant s feto v pečiciKolačka sem pekla v dveh manjših pekačih s snemljivim dnom – kar je pri postrežbi zelo priporočljivo 🙂 Lahko bi se odločila za enega večjega, a je bil ‘zaseden’ 🙂 Tako sta nastala dva kolačka. Enega sem pojedla takoj, še vročega, drugega, sicer že hladnega, pa nekoliko pozneje.

Amarant s feto v pečici Za dve porciji potrebuješ:

  • 1 jajce
  • 70 g amaranta
  • feta sir
  • nasekljan svež origano
  • malo svežega timijana
  • suho baziliko
  • sol, poper
  • na soncu sušene paradižnike
  • jedilno žlico mandljeve moke

Amarant skuhaš po navodilu, pustiš, da vpije preostanek tekočine in se ohladi. Z električnim mešalnikom stepeš jajce, vanj vmešaš nasekljana zelišča, sol (s soljo previdno -feta je že sama po sebi zelo slana!), poper ter ohlajen amarant. Na soncu sušene paradižnike namočiš v vodi za 10 minut, da se zmehčajo, nato jih nasekljaš ter skupaj z nadrobljeno feto vmešaš v zmes. Dodaš še jedilno žlico mandljeve moke (verjetno bi bilo enako dobro tudi s katerokoli drugo – v tem primeru količino moke prilagodi – zmes mora biti primerno gosta).

Zmes vliješ v pomaščen pekač (ali dva 😉 ) in pečeš na približno 200 stopinjah dokler kolaček ne dobi lepe barve.

Amarant s feto v pečiciGlede na to, da je amarant že kuhan, mandljeva moka je praktično užitna tudi surova, enako kot feta sir, je pomembno le, da se zapeče jajce, kar pa ne potrebuje veliko časa.

Amarant s feto v pečiciKo je pečeno, naj se rahlo ohladi. Pekaček nato postavi na pločevinko ali narobe obrnjen kozarec – tako bo obod pekača sam od sebe padel na podlago, ostal pa ti bo popolnoma nepoškodovan kolač 😉

Amarant s feto v pečiciŠe malce svežih zelišč za okras ter nekaj olivnega olja za piko na i. Tile kolački so prav okusna malica, idealni pa so tudi za lahko večerjo.

Na soncu sušeni paradižniki, sveža zelišča in okusen slan sir so poskrbeli, da se mi je celo amarant zdel okusen 🙂

Vsekakor pa je vredno, da amarant vsaj občasno vključiš v svoj jedilnik. Je namreč izredno hranljivo živilo. Bogat je z beljakovinami, celo bolj kot večina drugih žit (čeprav sam žito pravzaprav sploh ni). Vsebuje celo vrsto vitaminov in mineralov – kar sedemkrat več kalcija ter trikrat več magnezija in železa kot pšenica. Amarant je bogat z maščobnimi kislinami omega 6, vlakninami in esencialnimi aminokislinami – vsebuje vse esencialne kisline, kar je prej redkost kot pravilo.  Vsebuje tudi vitamine A, C, E, vitamine skupine B ter cink in kalij. Zaradi vseh koristnih lastnosti je odlična preventiva pred številnimi boleznimi.

Živila, ki jih je za ta recept prijazno prispevala ekološka trgovina Kalček:

* bio mandljeva moka Rainbow Wholefoods

* na soncu sušeni paradižniki Pribinovina

kalcek+napis_color.ai