Čokoladno pecivo z vanilijevim pudingom in brusnično marmelado

cake 1Od nekdaj sem rada pekla. Pred leti skorajda ni bilo vikenda, da ne bi spekla kaj sladkega. Takrat sem se lotevala precej težjih, bolj zakompliciranih receptov. Potem je prišlo obdobje, ko sem peko kar malce zanemarila. le tu pa tam sem kaj spekla, sicer pa sem veliko raje kuhala. Zdaj počnem oboje. Kuham seveda vsak dan, večkrat na dan 🙂 Pečem pa… Ja, pečem večinoma še vedno le med vikendi. Seveda ne čisto vsak vikend, pogosto pa. Je pa res, da se zdaj odločam za bolj preproste sladice.

cake 2Preproste predvsem v smislu sestavin, ki jih uporabljam. Veliko peciv, tort, kolačev, muffinov in piškotov bi se z veseljem lotila a ko vidim seznam sestavin, ki jih potrebujem, me (pre)večkrat mine. Vsi vemo, da se dobre sladice lahko kupijo že v vsaki manjši trgovini in to za precej manj denarja, kot bi ga porabila za nakup vseh tistih sestavin. Ja, res je, da bi količinsko iz njih lahko spekla več, a načeloma prevelikih tort in peciv ne želim peči, saj bi bilo škoda da bi ostajale (ja, včasih se tudi to zgodi- kljub temu da je pecivo okusno, ga je za le nekaj oseb preveč).

cake 4Ta vikend sem urejala mamičina zvezka z recepti. Na enem listku, zataknjenem nekje v sredini zvezka sem našla preprost recept za pecivo, ki sem ga, očitno jaz, nekoč na hitro nakracala. Ne vem kje sem ga dobila, iz kje sem ga prepisala. Prav tako imena zanj ni bilo. Le sestavine in postopek. In ker nisem vedela ali ga je vredno prepisati v zvezek ali ne, je bilo najbolje, da to preverim 😉

Sestavine za pecivo niso drage, pravzaprav sem imela vse doma. Kupiti sem morala le vanilijev puding. Recepta za biskvit sem se popolnoma držala, pri ‘nadevu’ sem naredila malce po svoje. Seveda bom tukaj napisala točno tako, kot sem delala jaz, saj je bil končni izdelek več kot zadovoljiv. In ja, domači so potrdili, da je recept obvezno treba prepisati v zvezek 🙂

cake 5.jpg

Sestavine za biskvit:

* 4 jajca

* 18 dag sladkorja

* 16 dag moke

* ščep prave vanilije v prahu (ali 1 vanilijev sladkor)

* žlička pecilnega praška

* 4 žlice tople vode

* 3 žlice olja

* 3 žlice kakava

Sestavine za nadev:

* nekaj žlic brusnične marmelade

* 1 vanilijev puding

* 0,5 l mleka

* 3 jedilne žlice sladkorja

* 10 dag margarine za peko

* 1 žlička ruma

Sestavine za preliv:

* 15 dag jedilne (ali temne) čokolade

* malo sladke smetane

* žlička sladkorja v prahu

* žlička masla

cake 3Biskvit:

Beljake s sladkorjem  in vanilijo stepeš v trd sneg. Nato postopoma dodajaš rumenjake, vodo, olje in presejano moko, premešano s pecilnim praškom. Ročno vmešaš še presejen kakav (da se izogneš grudicam). Zmes zliješ v pekač, obložen s peki papirjem, pomaščen in potresen z drobtinami. Pečeš približno 30 minut (odvisno od pečice in oblike pekača) na 160 stopinj celzija.

Pečen biskvit preložiš na rešetko in popolnoma ohladiš. Nato ga vdolž prerežeš, da dobiš dve plasti.

Nadev:

Puding skuhaš po navodilu, kuhanega po površini prekriješ z prozorno folijo (tako ne dobi skorjice) in dobro ohladiš.

V posodi penasto stepeš margarino sobne temperature in ji postopoma dodajaš ohlajen puding in rum.

Spodnjo plast biskvita premažeš z brusnično marmelado, čeznjo namažeš 2/3 udingovega nadeva ter posuješ z malo naribane temne čokolade. Prekriješ z zgornjo plastjo biskvita, ga premažeš s preostankom pudingovega namaza.

Preliv:

Nad vodno kopeljo stopiš čokoldo. To pomeni, da v večji posodi zavreš vodo, nanjo postaviš manjšo posodo (ki se ne sme dotikati vode), v katero daš čokolado (jaz sem uporabila temno ter malo jedilne), mlet sladkor, maslo in malo sladke metane. Ko se čokolada stopi (in se ti zdi ravno prav gosta – na to vplivaš z dodajanjem čokolade ali smetane), jo preliješ oziroma razmažeš čez pecivo.

Tortico ohladiš v hladilniku, razrežeš na poljubno velike koščke ter uživaš 🙂

cake 6Opomba: če se ti mudi, predlagam, da najprej skuhaš puding (ker se ohlaja kar nekaj časa), nato se lotiš vsega ostalega 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Čokoladno pecivo z vanilijevim pudingom in brusnično marmelado

Komentarji so zaprti.