Kruhki brez moke!?

1Kruh brez žit, brez glutena, brez moke? Pa brez mleka, sladkorja, olja in kvasa?  Je to mogoče? Je, in še celo zelo okusen je! Rahel in mehak, kot bi bil iz pripravljen iz kvašene in najbolj bele pšenične moke. Le veliko bolj zdrav.

2Luščine indijskega trpotca (psyllium husk) v tujih receptih lahko pogosto zaslediš. Veliko ga uporabljajo pri presnih sladicah, saj luščin pred uporabo ni potrebno kuhati, iz njih pa (podobno kot iz chie) lahko pripraviš gel, ki veže sestavine, kreme pa lepo učvrti. Indisjki trpotec je sicer odlično zdravilo za prebavo. Nekateri ga pijejo kar tako, prmešanega z vodo, drugi ga primešajo smooothijem, potresejo čez kosmiče ali z njim obogatijo testo za kruh.

3Tudi sama sem ga uporabila pri peki kruha, pravzaprav manjših hlebčkov. Nisem ga primešala moki (npr. ajdovi, iz katere navadno pečem kruh), ampak sem poskusila narediti kruh, ki ne vsebuje običajnih mok in je povsem brez žit. Recept sem našla na youtubu in zdel se mi je dovolj preprost in drugačen, da ga preizkusim in pozneje delim še s teboj.

Za pripravo kruhov potrebuješ mandljevo moko, indijski trpotec, beljake, sodo bikarbono, ščep soli, ter malo jabolčnega kisa ter vode. Mandljeve moke ti ni potrebno kupovati. Če imaš dovolj močan mikser, lahko uporabiš cele mandlje in jih le z nekaj obrati spremeniš v sveže mleto mandljevo moko. Za moje kruhke sem uporabila ekološke mandlje iz Mercatorjeve Bio linije. Ti mandlji so odlični, saj niso grenki, tako kot nekateri. Poleg tega je cena ekoloških mandljev precej nižja od drugih ponudnikov.

4

5Za 4 kruhke potrebuješ:

• 50 g mandljeve moke
• 25 g indijskega trpotca v prahu
• 4 beljake
• 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
• 1 čajno žličko sode bikarbone
• ščep soli
• malo vrele vode

Suhim sestavinam dodaj kis in beljake. Premešaj in prilij toliko vode, da dobiš nekoliko lepljivo testo. Preloži ga v manjši pekač ali s pomočjo žlice oblikuj manjše kruhke ter jih razporedi po pekaču – ne preblizu, saj narastejo. Peci jih v naprej ogreti pečici na 160 stopinjah Celzija približno 25 minut.

6

7Kruhki so rahli in okusni, primerni kot samostojen prigrizek, za sladke namaze ali slane narezke. Najboljši so sveže pečeni. V notranjosti so zanimive, rahlo rdečkaste barve. verjetno so takšni zaradi neolupljenih mandljev. naslednjič poskusim z olupljenimi, da vidim, kakšna bo razlika 😉

8

Ker so mandljevi kruhki tako lepo uspeli, sem poskusila še s kokosovo moko. Fino mleto moko, ne s kosmiči! Tudi ti kruhki so odlični, še boljši! Razmerje sestavin je nekoliko drugačno, saj se ‘moki’ ne obnašata enako. Kokosove kruhke sem premazala z doma narejenim rožičeim namazom in zmanjkalo jih je v le nekaj minutah 😉

Zanje sem uporabila 35 g kokosove moke ter 10 g indijskega trpotca…

10_Fotor_Collage

One thought on “Kruhki brez moke!?

  1. Zelo dobro opisano. Kruh iz ind.trpotca prodajajo pri nas v BPcentru.
    Me pa zanima če veš nutrition value tega recepta. Ok, brez hidratov je in poln vlaknin, kar je super za moj PALEO/LCHF lifestyle.
    Je pa res, a ne, da poješ kos ali dva, šele nato povečaš vnos. Zakaj? Ker full obremeni želodček,saj so to same vlaknine, katerih eni niso vajeni.

    Super si.
    Keep it up!

Komentarji so zaprti.