Sladki kruh z jabolčno čežano in cimetom ter medenim namazom

1

Kruh je nekaj kar pečem redno. Največkrat je to ajdov kruh. Zdi se mi, da je z ajdo nekako takole: ali je ne maraš ali pa jo preprosto obožuješ. No jaz zagotovo sodim med slednje. Obožujem vonj ajdove moke, ajdov kruh, testenine, pa ajdove palačinke. Ajdova kaša je odlična tako za glavno jed, kot v sladicah. Ajdov kruh je zato vselej na zalogi. Doma pečen je še toliko boljši.

Kadar ne pečem iz ajdove moke, se odločim za pirino. Naj bo ajda ali pira, moj kruh je vedno dokaj preprost in brez posebnih ‘dodatkov’. Včasih vanj zamesim pest semen, to pa je tudi vse. Da pa bi pekla sladek kruh? Tega se do danes še nisem lotila.

2Ker je jesen resnično čas jabolk sem se odločila za jabolčnega. Kruh torej. Pravzaprav bi mu težko rekla kruh, saj kvas nadomestijo jajca, poleg tega pa je tako mehak, da se kar stopi v ustih. Zato je pravzaprav bolj pecivo. Ali pa nekaj vmes 🙂

3Vsi najbrž vemo, da se jabolka zelo lepo dopolnjujejo z maslom in medom. Še tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga vsako leto konec novembra strežejo v naših vrtcih in šolah, se očitno strinja z menoj. Kruh z maslom in medom, skodelica mleka, jabolko. Tako preprosta malica, pa tako zelo okusna. In zdrava! Prepričana sem, da se takšne malice, kljub poplavi raznih kosmičev in čokoladnih namazov, otroci še vedno iskreno razveselijo.

Podobnih zajtrkov se spomnim tudi sama. Ko sem bila majhna v vrtcah in šoli še niso uvedli t.i. slovenskega tradicionalnega  zajtrka, kljub temu pa smo maslo in med večkrat dobili na krožniku. Še danes je zame to eden boljših zajtrkov, je pa res, da se nanj spomnim premalokrat.

Že od nekdaj prisegam na maslo (margarine sploh ne uporabljam), z medom na kruhu pa je zmagovalna kombinacija! Med uporabljam tudi za sladkanje čaja. Ta sladkorja praktično ne pozna.

Jabolka so eden mojih najljubših sadežev jeseni. Sploh če so sočna in če si jih privoščim skupaj z obilico cimeta. Božansko!

4

Šolske dni so že nekaj časa za menoj, kar pa ne pomeni, da si tudi sama ne bi privoščila zajtrka, kakršnega bodo deležni otroci že konec tega tedna. Ker sem del Mercatorjevega projekta KuhaM, so bili ravno oni tisti, ki so me spodbudili, da ustvarim nekaj iz okusnih sestavin in izziv sem z veseljem sprejela 😉

Sama sem  zajtrk pripravila v nekoliko drugačni preobleki in že nekaj dni preden se bodo z njim sladkali šolski in vrtčevski otroci. Maslo, med in jabolka so bila obvezna. V mojem primeru z obilico cimeta.

Spekla sem namreč cimetov jabolčni kruh (pecivo), v katerem se večji del bele moke zamenjala za bolj zdravo in meni ljubo pirino moko. Ker v, sicer sladkem, kruhu ni medu, sem naredila še preprost maslen namaz. Obogatila pa sem ga, kako drugače kot z medom? In s ščepcem cimeta – ker ga preprosto obožujem!

5Za kruh potrebuješ:

* 2 jajci

* skodelico čežane (narejene iz enega srednje velikega jabolka)

* 150 g belega kristalnega sladkorja

* 50 g rjavega sladkorja (jaz sem uporabila izredno okusen light muscovado nerefinirani trsi rjavi kristalni sladkor)

* 250 g stopljenega masla

* 55 g kisle smetane

* 2 jedilni žlici cimeta

* ščep prave vanilije v prahu

* malo zdrobjenih nageljnevih žbic (klinčkov)

* čajno žličko nastrganega muškatnega oreščka

* ščepec soli

* 160 g pirine moke

* 80 g navadne bele moke

* 1 čajne žlične sode bikakarbone

* pol čajne žlične pecilnega praška

6

Najprej narediš čežano. Na malo masla prepražiš olupljeno in na krhlje narezano jabolko, dodaš cimet. Po potrebi zaliješ s kapljico vode, dušiš do mehkega in jabolko pretlačiš z vilico. Ohladiš.

Pečico ogreješ na 175 stopinj celzija.

V eni skledi zmešaš moki s pecilnim praškom in sodo bikarbono. V drugi skledi zmešaš vse preostale sestavine, vključno z jabolčno čežano. Premešanim dodaš mešanico z moko.

Pekač dobro namastiš ali obložiš s peki papirjem in nanj preliješ zmes za kruh.

Pečeš približno eno uro, oziroma dokler nož, ki ga zapičiš v sredino kruha (peciva) ni čist. Če se ti zdi, da kruh na vrhu preveč temni, ga proti koncu pečenja narahlo prekriješ z alu folijo.

Kruh nekaj časa ohlajaš kar v pekaču, nato pa še na rešetki. Mimogrede: tudi rahlo topel je odličen 🙂

Iz napisanih količin in kruhu, pečenem v pekačku premera 28X8 cm, dobiš 13 debelih rezin kruha. Seveda lahko narežeš tanjše, a ker kruh ni visok, je prav, da so vsaj kosi nekoliko debelejši. Tak je tudi veliko okusnejši in sočnejši in ga praktično lahko ješ tudi brez namaza.

7Mleko pijem zelo redko, toliko bolj pa obožujem jogurt. In da je bil moj zajtrk vsaj malo ‘mlečen’ sem naredila smoothie. Preprost in slasten. Pa zelo zdrav. Narejen iz le nekaj sestavin. Mislim, da bi se z njim z veseljem posladkali tudi otroci 😉

s

Jabolčni smoothie:

* eno jabolko (neolupljeno)

* 2 dcl navadnega jogurta

* žlica cvetličnega medu

* ščep cimeta

* malce naribanega svežega ingverja

Zmešaš v kremast napitek 🙂

8

Medeni namaz:

* 100 g zmehčanega masla

* 40 g cvetličnega medu

* ščep cimeta

Zelo mehkemu maslu primešaš med in cimet. Takšen namaz zlahka hraniš v hladilniku še ves teden.

9

10

No, kaj praviš? Če imaš malce časa, volje in želje po kuhanju (v današnjem primeru pa tudi pečenju in miksanju), poskusi. Če ne, ti še vedno ostane dobri stari, slovenski tradicionalni zajtrk. Kruh z maslom in medom, kozarec mleka in jabolko. Na videz preprosto, a naravnost odlično!

11

To pa ni vse, kar sem v tem tednu naredila z jabolki. za vikend sem namreč pripravila prav poseben kolač. Brez maščobe, z mandljevo moko in suhimi brusnicami. Bi recept? 😉 Klikni tukaj.

2 thoughts on “Sladki kruh z jabolčno čežano in cimetom ter medenim namazom

Komentarji so zaprti.