Domač kokosov jogurt s hrustki iz prosene kaše

1Tole je nekaj za vse z alergijami na mlečne izdelke. Ali pač tiste, ki jih iz takšnih in drugačnih razlogov ne uživate. Ker so t.i. veganski jogurti velikokrat polni nekih čudnih sestavin, vsaj po mojem mnenju ne morejo biti ravno najbolj zdrava alternativa. Poleg tega, vsaj meni, okus tovrstnih izdelkov ni blizu. Res je, da sem le enkrat poskusila rižev jogurt in ravno tolikokorat sojinega, a nobeden mi ni prirasel k srcu. Verjamem, da se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, pa vseeno… Zdijo se mi preveč umetni, preveč ‘brez okusa’.

2Zato sem hotela narediti svoj, nemlečni jogurt. Zato, ker imam jogurte izjemno rada. Ker so tako kremasti, prijetno sladki in vsaj v mojem primeru nepogrešljivi za vsaj en zajtrk ali malico na teden 🙂 In ker sem dobesedno nora na kokos, je bila odločitev lahka. Kokosov jogurt bo in pika! 

3Kokosov jogurt se v tujini brez težav dobi, pri nas je malo drugače… Sicer sem jih že opazila in to že v najbližji trgovini. Sestavine pa… Sama čudna imena. A-a, to ni zame… Moj kokosov jogurt je pač precej kaloričen, saj je narejen iz polnomastnega kokosovega mleka, a hkrati je veliko bolj zdrav, saj je narejen zgolj iz dveh osnovnih sestavin. Če paziš na kilce (meni ni treba 😉 ), ga pač uživaj malce bolj zmerno. Ali pa si ga privošči namesto sladice.

4Za kokosov jogurt sem potrebovala:

* 250 ml polnomastnega kokosovega mleka (moj ima 67% mlečne maščobe)

* zvrhano čajno žličko agar agarja (rastlinske želatine)

* ščep prave vanilije v prahu

* nekaj kapljic javorjevega sirupa (lahko ga nadomestiš z medom ali agavinim sirupom, rjavim ali kokosovim sladkorjem ali pa sladilo v celoti izpustiš)

Priprava jogurta:

Žličko agarja zamešaš v kokosovo mleko, dodaš vanilijo in po želji sladilo. Zavreš, nato znižaš in kuhaš približno 3 minute. Med kuhanjem ves čas mešaš z metlico. Kuhano mleko preliješ v skodelico in dobro ohladiš. Sama sem najprej ohladila zunaj, na balkonu, čez noč pa dala v hladilnik. Ko se vse skupaj ohladi in strdi, je podobno pudingu in ga kot takega lahko tudi uporabiš. sama pa sem želela jogurt, zato sem ga pretresla v mešalnik, dodala malce vode (po potrebi) in zmiksala v kremasto zmes. Sama sem želela dobiti gost jogurt zato s tekočino nisem pretiravala. Sicer pa po želji… In to je vse. No, a ni preprosto? 😉

5Jogurt je dober že sam po sebi, po želji pa mu seveda lahko dodaš poljubno sveže ali suho sadje. Vanj tako kot v običajni jogurt lahko zamešaš kakav, oreščke ali pa ga preliješ z medom (agavo, javorjem…). Odličen je s kosmiči (no, pravzaprav ne vem, nisem oskusila, a predvidevam, da je tako 😉 ) ali pa s hrustljavimi misliji. 

6Ker je pri mislijih zopet tako, da so običajno polni nezdravih maščob in prečiščenega ‘cukra’, jih je bolje narediti kar doma. Recept za granolo najdeš tukaj.

7

8Granola navadno vsebuje kosmiče in oreščke. Ker se le redko dobi povsem brezglutenske kosmiče, alergije na oreščke pa ima vse več ljudi, ti tudi v tem primeru ponujam alternativo. Moji hrustljavi muesliji (oziroma kosmiči, granola, hrutki…) so narejeni iz prosene kaše (ki je seveda brez glutena), semen in javorjevega sirupa. Torej so hkrati tudi brez navadnega sladkorja ali medu (česar bodo veseli vsi vegani). Javorjev sirup sicer lahko zamenjaš z medom ali pa z agavinim sirupom. Mislim, da večje razlike ne bi smelo biti.

9Količine so okvirne, delala sem po občutku. Končni ‘izdelek’ je sladka, hrustljava mešanica prosa in semen, ki jo lahko pohrustaš kar tako – namesto piškotkov 😉

10

Za hrustlajvo zapečeno proseno kašo potrebuješ:

* 50 g surove (tj. približno 120 g kuhane) prosene kaše

* žličko chia semen

* žličko lanenih semen

* jedilno žlico ali dve javorjevega sirupa

* ščepec soli

Postopek za hrustke:

Proso skuhaš, dobro odcediš in ohladiš. Mrzli kaši primešaš semena, ščep soli in sladilo. Zmes enakomerno razmažeš po peki papirju in pečeš na 175 stopinjah nekje pol ure. Oziroma, dokler kaša ni hrustljavo zapečena. Peki papir prestaviš na rešetko in kašo ohladiš. Ohlajeno nalomiš na poljubno velike koščke.

Opomba: Sama sem uporabila chia semena in lan. Naslednjič poskusim še z sezamom, pa s sončnicami in nasekljanimi bučnicami. Pa mogoče bom dodala še ščep cimeta. Se že veselim! 😉

11

Polovico jogurta sem postregla s svežim sadjem, prosenimi ‘hrustki’, zdrobljenimi kakavovimi zrni (hvala Biolandiji za kvalitetna in ekološko pridelana zrna) ter z nekaj javorjevega sirupa, ki je moja nova mala razvada 🙂

12bPreostanek jogurta sem si privoščila za dopoldansko malico. Jogurt sem nadevala v kozarčke ter mu dodala pretlačene maline. Puding z marmelado tej dobroti ne seže do niti do gležnjev 🙂

Ker sem se odločila za gost jogurt, bi bil zlahka tudi zamenjava za pana coto. V tem primeru ga sploh ne bi miksala, čezenj pa bi prelila vroče gozdne sadeže. In to bom tudi naredila! Imam občutek, da že zelo kmalu… 😉

13

Advertisements