Ingverjevi možički

1Pred dnevi sem obiskala Trgovino popolna dekoracja, saj sem se že prek spletne strani zaljubila v modelčke za piškotke v obliku možičkov. V tujini so ingverjevi piškoti izjemno priljubljeni, skoraj vedno pa so narejeni ravno s takšnimi modelčki. Že ime piškotkov ‘Gingerbread man cookies’ pove, da gre za možičke. Ingverjeve možičke 🙂 In letos sem jih prvič pekla tudi sama. Ne zaradi okusa, ampak zaradi modelčkov. Itak 😉 In ti modelčki niso povsem navadni možički. Kar me je pritegnilo na njih je napisan na trebuščku 🙂 Posrečeno, kajne?

2In še en dodaten bonus: poleg modelčka dobiš tudi recept! Sama sem izhajala ravno iz predlaganega recepta, vseeno pa sem piškote naredila malce po svoje. Del moke sem zamenjala za pirino, namesto ingverja v prahu sem uporabila svežega, cimetu sem dodala še malce muškatnega oreščka, sladkorni sirup sem zamenjala za med. Rezultat? Odlični piškotki, ravo prav začinjeni, ravno prav sladki. Mehki, a hkrati hrustljavi. Pa še zdravi 😉

3Sprva sem (očitno) zamesila malce premehko testo, a nič zato. Pri valjanju sem ga dodatno postresla z moko in vsakič ko sem ga valjala na novo, je bila izdelava lažja. In hitrejša 😉 Na koncu sem piškotke okrasila s preprostim sladkornim oblivom.

4Za piškote potrebuješ:

* 350 g moke (jaz sem kombinirala belo in pirino: 150 g polnozrnate moke sem premešala z 200 g bele, lahko pa pečeš le iz slednje)

* 1 jajce

* 1 čajno žličko sode bikarbone

* 1 čajno žličko (lahko tudi več -priporočam!) cimeta

* ingver v prahu ali malce naribanega svežega ingverja (po okusu)

* malce naribanega muškatnega oreščka (ni nujno)

* 175 g sladkorja (za bolj zdrave piškote sem del belega sladkorja nadomestila z bolj zdravim light muscovado rjavim sladkorjem)

* 125 g masla sobne temperature

* 2 jedilni žlici medu

Za okras potrebuješ:

* 50 g sladkorja v prahu

* beljak manjšega jajca

* nekaj kapljic limoninega soka

5Testo: Moko presej, ji dodaj sladkor, sodo bikarbono, cimet, ingver in po želji še malce muškatnega oreška ter premešaj. Nato dodaj na kocke narezano maslo in z rokami zmešaj, da nastanejo grudice.

V posebni posodi z metlico stepi jajce in med. Dodaj moki ter premešaj. Testo oblikuj v kepo, jo zavij v prozorno kuhinjsko folijo ter za vsaj 15 minut postavi v hladilnik.

Na pomokani površini razvaljaj testo, po potrebi ga potresi še z malo moke. Testo se seveda ne sme lepiti na podlago. Nato z modelčkom izsekaj pajacke, jih prestavi na pekač, obložen s peki papirjem ter v ogreti pečici peci na približno 175-180 stopinjah Celzija. 12-15 minut bo več kot dovolj! Sicer pa je malce odvisno od pečice ter debelosti piškotov 🙂

Obliv: Narediš ga tako, da z metlico stepeš beljak s sladkorjem v prahu (prej ga presej, da ne bo grudic) in nekaj kapljicami limoninega soka. To zmes nato daj v vrečko za živila, ki ji odrežeš vogalček (čisto malo, da boš piškote lahko natančno okrasil(a)). Jaz sem namesto tega uporabila staro, očiščeno plastično embalažo (tubo) od nekih okrasnih bleščic, ki ima na koncu priročen

6Zraven piškotkov se odlično prileže skodelica kave, vroč čaj ali sladek kakav. Kakav je bil prava izbira zame. V ‘vintage’ lončku iz iste trgovine, takšnemu, v katerem lahko kuhaš in kjer pijača še dolgo ostane prijetno topla 🙂 Love it! 😉

7

7 thoughts on “Ingverjevi možički

  1. Živjo!
    Eno vprašanje imam. Se tukaj testo precej dvigne ali niti ne? Sama sem si kakšno leto nazaj kupila modelček za ginger-dead-man, ker mi je bil čist hud motiv okostnjaka. Ampak sem poskusila že ene tri recepte in testo se je vedno med peko dvignilo in “razpacalo” motiv, ki sem ga odtisnila.
    Takole izgleda:

    🙂

    • O super modelčki! 🙂 Testo sicer se malo dvigne, a napis ostane dobro odtisnjen in na vseh piškotkih lepo berljiv 🙂 Poskusi to testo s svojimi modelčki in sporoči, če ti uspejo 😉 Pozdravček, Katja

  2. Piškoti so super! 😀 jam jam..
    Samo modelček mi še kar ne deluje. Motiv se mi vedno razleze oz. zbledi ker testo naraste. Ne vem kakšno testo moram napraviti, da bo končno tako kot bi moralo bit. Jezi me, ker poleg modelčka ni bilo recepta. Večinoma dobiš že kar zraven en dober primer, tukaj ga pa ni bilo.

    Hvala vseeno!

    • Me veseli, da so ti piškotki všeč 😉 Jaz sem jih spekla že štirikrat v zadnjem mesecu 🙂 Včasih le s pirino moko, drugič le z belo. Včasih ju mešam. Prilagajam tudi količino in vrsto sladkorja, začimbe (muškatni orešek navadno izpustim, občasno pa dodam malo mletih nageljnevih žbic), količino in vrsto medu… Tako da so vedno malce drugačni 😉 Če se ti motiv ne odtisne lepo, je morda kriv ravno modelček!? Poskusi še tako, da testu dodaš več moke. Tako se bo motiv lažje in močneje odtisnil in morda ne bo zbledel…

  3. Pingback: Nutellini hrustljavi piškotki s pistacijo in solnim cvetom | cook eat and smile

Komentarji so zaprti.