Brezglutenski slani muffini s špinačo, kvinojo in feta sirom

1Zadnje čase pojem ogromno pire (tako v obliki celega žita, t.i. pirinega riža, kot v obliki kosmičev in moke) ter še več riža (v vseh barvnih odtenkih 😉 ). Zato je bil čas, da končno naredim nekaj iz kvinoje, ki jo imam sicer zelo rada, a jo v zadnjem času malce zanemarjam. Predvsem z ogromno zelenjave (in koščkom mesa ali malce naribanega sira) je odlična, pripravljena na način rižote ali pa kot zakuha v kremnih zelenjavnih juhah. Tako, namesto ribane kaše 😉 Tudi na sladek način je zelo okusna. Večkrat sem že omenila kako lepo zgosti topli jabolčno čežano (s cimetom in drugimi začimbnicami kot npr. nageljnivimi žbicami ali ingverjem). Če čez jed potreseš še nekaj kokosove moke ali pa ji primešaš suhe brusnice je pa sploh odlična. Isto jed lahko pripraviš tudi s proseno kašo, ki je, po pravici povedano, v tem receptu še boljša!

2

3Nazaj h kvinoji. Kot verjetno veš, obstaja več vrst kvinoje. Dolgo časa je police polnila le kvinoja bele barve, danes pa že v vsaki trgovini najdeš rdečo ter celo črno kvinojo. Slednje še nisem poskusila, belo in rdečo pa jem dokaj pogosto. Rdeča kvinoja mi sama po sebi ni preveč všeč, v kombinaciji z belo pa je odlična. Je malce trša in se ne razkuha tako hitro, kar se zlahka zgodi pri beli.

Šele naknadno sem ugotovila, da so tile muffini brezglutenski, torej jih brez skrbi lahko uživajo tudi celiakaši. Uporabila sem namreč polnovredno riževo moko (da ne bo vedno le ajdova ali pirina), riž pa seveda, tako kot akja, glutena ne vsebuje. In ker imam trenutno v hladilniku riževo mleko, ki si ga tu pa tam privoščim, sem ga, namesto običajnega mleka, dodala svojim slanim kolačkom.

4Tokrat ti ponujam recept, kjer sem večji del moke zamenjala s kvinojo. Ne s kvinojino moko (ki jo prav tako lahko kupiš – zaenkrat le v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano), temveč s kuhanim žitom (oziroma semenom, kar kvinoja v resnici je). Ker pozimi ni veliko sveže zelenjave, sem uporabila tisto, kar imam v zadnjem času pogosto doma. Svežo špinačo in zelene bučke. Oboje sicer pripeljano iz sosednje Italije, pa vseeno 😉 Špinača in feta sir sta odlični kombinaciji, zato sem za sočnost in slanost mini kolačkov uporabila kar to. Ko namreč kupim feto, jo pri nas doa jem le jaz, zato iz enega paketka lahko pripravim več različnih jedi.

6Tile muffini so enkratni za dopoldanski prigrizek, službeno malico, ob krožniku kremne zelenjavne juhe pa lahka in okusna večerja. Kljub majhnosti so precej nasitni – no, če si jih seveda privoščiš več hkrati.

Lahko jih torej spečeš vnaprej, jih vzameš v šolo, na faks ali v službo ter tako prihraniš nekaj kovančkov, ki bi jih sicer zapravil(a) za sendvič z avtomata. S skledico osvežilne solate (ki jo prav tako pripraviš doma), poskrbiš za zdravo obrok, kar je le še dodaten bonus.

Za orientacijo: za dopoldansko malico sem danes pojedla tri takšne muffine. Ker sem jih spekla že dan prej, sem jih rahlo pogrela (kar v pečici, lahko pa uporabiš tudi mikrovalovko) in skupaj s skodelico čaja sem zahvaljujoč okusni malici zlahka zdržala do kosila.

Muffine lahko naknadno namažeš z malce rastlinskega namaza, masla ali še bolje, kremnega sira. Tako bodo še boljši in še bolj sočni 😉

A, še to:  če nimaš ali ne uporabljaš vinskega kamna, ga lahko nadomestiš s pecilnim praškom.

7Za 10 muffinov potrebuješ:

* 100 g kvinoje (teža ustreza nekuhani kvinoji!)

* 75 g riževe moke

* 2 jajci

* 1 jedilno žlico olivnega olja

* nekaj žlic riževega mleka (lahko uporabiš tudi živalskega)

* 1 čajno žličko vinskega kamna

* ščepec soli

* 1 pest sveže špinače

* 1 manjšo bučko

* 50 g feta sira

* suh origano

Postopek:

Kvinojo pod tekočo vodo dobro spereš in skuhaš v toliko vode, kot je zapisano na embalaži. Kuhano pokriješ s pokrovko, da popije odvečno tekočino in ohladiš.

Bučko naribaš, rahlo soliš in ožameš (toliko da spusti vsaj malce odvečne tekočine). Špinačo opereš in nasekljaš na manjši koščke.

Preseješ moko in ji primešaš vinski kamen, ščepec soli in ščep suhega origana.

Ohlajeno kvinojo z vilico ‘razdrobiš’ oziroma razrahljaš in jo primešaš moki.

Jajci razžvrkljaš, jim dodaš olje in mleko ter primešaš moki. Nazadnje primešaš še špinačo, bučko in feto, ki jo pred tem s prsti razdrobiš.

Pečico ogreješ na 175 stopinj Celzija.

Z zmesjo napolniš pekač za muffine, ki ga prej obložiš s papirčki (npr. enimi izmed teh: klik). Na vrhu potreseš še malce suhega origana ter pečeš približno 15-20 minut, oziroma dokler se kolački lepo ne zapečejo.

Ponudiš tople, rahlo ohlajene ali povsem hladne.

8

2 thoughts on “Brezglutenski slani muffini s špinačo, kvinojo in feta sirom

Komentarji so zaprti.