Muesli

11Ne morem verjeti kakšno smolo imam! Vsakič, ko se odločim, da poskusim nekaj novega (to tudi dokumentiram in delim z vami), mi vreme ni naklonjeno. Zakaj je vreme pomembno? Ker že tako nimam prav nobene fotografske opreme, nobenih primernih luči in prostora, kjer bi lahko nastale fotografije, ki bi bile vabljive tako, kot hrana sama. Oh.. Uf…

V preteklih dveh tednih je bilo precej sončno. Vsaj tam, okoli poldneva. Skozi službeno okno sem se nasmihala prvim sončnim žarkom in v mislih komaj čakala na teden, ko bom prosta in bom, hvaležna naravni svetlobi, lahko ustvarila kak nov recept. No, pa je prišel ta teden, z njim pa slabo vreme, oziroma mračni, oblačni dnevi, ko v prostoru, kjer imam možnost fotografiranja ni prav nobene naravne svetlobe, le kopica temnih senc. Stropna luč običajno vse skupaj še poslabša, kljub temu pa je bila tokrat nujen izhod v sili. Za jutrišnji zajtrk sem si namreč zaželela domače, pečene in rahlo hrustljave kosmiče, zato sem muesli, oblačen dan gor ali dol, pač morala naredi že danes.

2Nekaj mesecev nazaj sem prvič naredila granolo – za recept klikni tukaj. Takrat sem skoraj vse sestavine popekla v pečici, tokrat sem se odločila za nekoliko drugačno pot. Ne le, da osnova tokratnih mueslijev niso ovseni kosmiči, tudi veliko ostalih ‘dodatkov’ se je spremenilo. Izpustila sem kokos, oreščke pa zamenjala za semena. No, nekaj pistacije se je vseeno znašlo vmes. Med kosmiče sem primešala obvezen! Cimet in malce sveže nastrganega ingverja. Zakaj pa ne? Zima je pravi čas zanj.

Namesto sladkorja ali medu tokrat javorjev sirup, maslo, sončnično ali kokosovo olje, ki se navadno uporabljajo pri peki domačih kosmičev, sem zamenjala za olivnega. Za peko uporabljam takega, ki je odporno tudi na višje temperature.

Med ‘končni izdelek’ sem primešala še žlico cvetnega prahu (tistega, v majcenih zrnih) ter enako količino konopljinih semen. Za nekaj beljakovin in zdravih maščobnih kislin 😉

3A, saj res, kosmiči! Ovsene sem, kot rečeno tokrat izpustila, zamenjali pa so jih ajdovi. Že pred časom sem jih dobila pri Malinci. Do sedaj sem si že nekajkrat privoščila vroče, kuhane kosmiče (navadno jim dodam suhe fige in naribano jabolko), pa čez no namočene v jogurtu, skupaj z banano, malinami in kakavovimi zrni. Odlično! Kar pa je kosmičev še ostalo, sem jih uporabila kot osnovno sestavino pečenih mueslijev. Prav tako pa sem pri Malinci naročila ekološke suhe brusnice ter sladke suhe murve in z veseljem sem oboje dodala moji novi mešanici 🙂

4Pa še ena malce ‘eksotična’ sestavina je v tem receptu prišla na svoj račun. To so suhe inkovske jagode. Te sem pred časom dobila po pošti. Od gospe, s katero sem se občasno dopisujeva prek FB profila, saj je imela nekaj vprašanj glede prehrane. In ker sem bila sama že dolgo nazaj primorana veliko raziskati na tem področju, sem ji z veseljem odgovorila, kot sem vedela in znala. Poleg tega spremlja tudi moj blog in ker so ji recepti (vsaj sklepam in upam) všeč, mi je na dom poslala nekaj krasnih in zelo kvalitetnih živil. Kar tako, za lepši dan! Kar nisem mogla verjeti, da še obstajajo ljudje, ki radi razveselijo druge, četudi jih osebno sploh ne poznajo. In v zameni ne zahtevajo ničesar. Zato še enkrat, hvala Sonja! 🙂

5Nekaj podatkov o inkovskih jagodah: so bogat vir vlaknin (ki poskrbijo za prebavo), fosforja in železa (ki zmanjšanje utrujenost in izčrpanost), vitamina A in C (ki sta zadolžena za absorbcijo železa in boljše delovanje imusnkega sistema), vsebujejo precej beljakovin ter redek vitamin B12. So eden boljših antioksidantov (ki varujejo pred staranjem in številnimi boleznimi), delujejo protivnetno… Po okusu so prijetnega, sladko-kiselkastega okusa.

6Potrebuješ:

* 100 g ajdovih kosmičev

* pol čajne žličke cimeta

* tri nagaljeve žbice

* pol žličke drobno naribanega svežega ingverja

* ščep himalajske soli

* 2 jedilni žlici javorjevega sirupa

* 2 jedilni žlici olivnega olja

* 10 g bučnic

* 15 g sončnic

* 10 g pistacij

* 20 g suhih brusnic

* 10 g suhih murv

* 10 g suhih inkovskih jagod

* zvrhano čajno žličko cvetnega prahu v granulah

* zvrhano čajno žličko konopljinih semen

7Priprava:

Kosmiče premešaš s cimetom, strtimi klinčki (uporabi terilnik ali kupi mlete nageljneve žbice), ščepcem soli in nastrganim ingverjem. Preliješ jih z mešanico sirupa in olja, enakomerno razporediš po peki papirju ter na pekaču pečeš v pečici, predhodno ogreti na 175 stopinj, približno 20 – 25 minut (odvisno kako zapečene želiš). Med peko jih večkrat premešaš.

Medtem v suhi ponvici na srednji temperaturi prepražiš bučna in sončnična semena ter olupljene, neslane pistacije. Toliko časa, da postanejo prijetno hrustljavi.

Pečene kosmiče ohladiš, jih premešaš s popečenimi bučnicami, sončnicami in pistacijami. Vmešaš še suho sadje (brusnice in inkovske jagode lahko pred tem prerežeš na pol, murve po želji nekoliko razdrobiš med rokami). Dodaš žličko cvetnega prahu in konopljinih semen in vojla – domači muesliji so pripravljeni 😉

8Količina je primerna zgolj za dva obroka. Seveda sestavine lahko poljubno zvišaš in si tako narediš zalogo zdravih zajtrkov. Tudi pri izboru suhega sadja, oreščkov in semen imaš povsem proste roke, enako kot tudi pri vrsti kosmičev, začimbami in sladili. Poskušaj, igraj se! 😀

Mueslije si lahko privoščiš v toplem mleku (riževo je top!), hladnem jogurtu ali kar tako – kot prigrizek. Skupaj s svežim sadjem so odlični (na primer z banano, dobro zrelo hruško, osvežilno pomarančo ali sočnim jabolkom), z žličko kakava pa še bolj 😉

9