Solatni krožnik s hruško in avokadom, popečenimi šampinjoni in hrustljavimi orehi

uvSolate so moja stalnica. Sploh v tem letnem času, ko že pridno rastejo na domačem vrtu. Vsaj eno skledo sveže listnate zelenjave si privoščim vsak dan. Navadno ob kosilu, včasih popoldan za malico. Moje solatke so vsakič drugačne. Zelenenju vedno delajo družbo še kkašne konkretnejše reči. Na primer popečen sladek krompir, kozji sir, leča ali čičerika. Pa pečen piščanec, gamberi ali vloženi fileji tune. Pa različna semena in oreščki ali hrustljavo popečene kockice kruha (domačega, ajdovega, kakopak 😉 )

1Čeprav večinoma kuham ‘po svoje’, pa obožujem kuharske knjige. Res, če bi lahko, bi imela vse 😉 So odlična inspiracija in vse tiste lepe, mamljive fotografije hrane… Najraje listam knjige, ki poleg stilsko dovršenih fotografij ponujajo enostavne in hkrati polnovredne in zdrave recepte. Takšna je tudi moja nova knjiga, ki je hkrati tudi prva veganska na moji knjižnji polici. Ne, nisem vegetarijanka, še zdaleč ne veganka (kar verjetno že veš, če spremljaš moj blog). Sem pa zagotovo ena tistih, ki si brez zelenjave ne predstavlja življenja. Mnogi so še vedno prepričani, da brez kosa mesa ni pravega obroka, sama pa sem prepričana da so lahko jedi, v katerih prevladuejo žita, sadje in zelenjave, ter različni hrustljavi oreščki in semena ravno tako okusna (če ne še bolj).

Je pa seveda fino, da si ob takšni prehrani čim bolj kreativen. Da ne vztrajaš le pri nekaj, že od nekdaj znanih sestavinah, temveč da vselej odkrivaš in poskusaš nove. Dandanes v trgovinah resnično lahko najdeš že celo paleto izdelkov, za katere pri nas nekaj let nazaj sploh še nismo slišali. Poskusi kdaj kaj novega in odkrij okuse, ki jih zamujaš! Kombiniraj jih med seboj in dopolnjuj z že znanimi sestavinami, z zelišči in začimbami. Igraj se!

2Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar je knjiga, ki dejansko ponuja to, kar pravi že v naslovu. Recepti so enostavni, jedi pa mamljive, že na videz okusne in vredne, da jih poskusiš tudi ti. Tudi zato, ker so recepti res za vsakogar – enostavni in raznoliki. Poleg njih pa je v knjigi še nekaj praktičnih nasvetov ter uporabnega čtiva. Mimogrede, knjiga je izšla pri založbi Totaliteta, lahko pa jo naročiš kar prek spleta. Za ogled in informacije klikni tukaj.

Kljub temu da v knjigi najdeš recepte za napitke, predjedi, juhe, prigrizke, glavne jedi in sladice, sem se sama odločila, da najprej poskusim s solatnim krožnikom, ki je bil kot nalašč za današnjo predjed. Avokado itak obožujem, vse ostale sestavine tudi. In ker v solati še nikoli nisem jedla popečenih gobic, je bil že čas, da jih poskusim tudi tako 🙂 Všeč mi je, ker avtorica knjige (ki je mimogrede dobro znana veganska blogarka) uporablja lahko dostopne sestavine.

Kljub vsemu sem njen recept malce prilagodila. Namesto rjavih šampinjonov sem uporabila bele. Razlog? Ravno danes v našem malem kraju kot nalašč ni bilo mogoče dobiti, torej sem se morala zadovoljiti z svetlejšo različico. Drugačna pa je tudi polivka. Verjamem, oziroma prepričana sem, da je njen balzamičen preliv fantastičen (vem, ker sem preverila sestavine zanj), a vsega potrebnega nisem imela doma. Zato sem uporabila sojino omako (oziroma tamari), ki se je odlično obnesla (pa še gobice je rahlo obarvala 😉 ). Vse ostalo je enako receptu.

3

Za solato potrebuješ:

* različno listnato zelenjavo (npr.: berivka, rdeč radič, regrat, rukola, mlada špinača…)

* hruško

* nekaj svežih šampinjonov

* pest orehov

* zrel avokado

* rdečo čebulico

Za polivko sem uporabila:

* olivno olje

* limonin sok

* sojino, tamari omako

Šampinjonom odstraniš bate tako, da jih zavrtiš in izpuliš. Klobuke z kuhinjsko papirnato brisačno obrišeš, rdečo čebulo narežeš na tanke rezine. Vse skupaj vsaj pol ure mariniraš v mešanici sojine omake in olivnega olja, lahko pa se odločiš za marinado avtorice (sestavljajo jo jabolčni kis, oljčno olje, balzamičen kis, jabolčna čežana, javorjev sirup, gorčica, česen, sol in poper). Solato očistiš, orehe pa rahlo prepražiš. Na poljubno velike kocke ali rezine narežeš hruško in avokado. Šampinjone in čebulico na hitro popečeš na ponvi (uporabi ponev za žar če jo le imaš, moja je nedolgo nazaj romala v smeti, nove pa si še nisem uspela kupiti). Solato premešaj s koški hruške, avokada in grobo nasekljanih orehov. Dodaj šampinjone in rdečo čebulico ter prelij s sojinim (ali balzamičnim) prelivom.

p.s.: natančen recept in količine za originalen, balzamičen preliv najdeš v knjigi 😉

4Tale solatka je bila fantastična! Tako preprosto in hitro pripravljena, pa tako polna okusev. Sveža mlada solata, kremast avokado, sočna hruška, hrustljavo popečeni orehi. Pa še tople gobice in čebulica ter odličen preliv. Idealna predjed ali popoldanska malica torej. Toplo priporočam! Sama pa že komaj čakam da preizkusim še nekaj receptov iz moje nove knjige. Še posebaj me mika ena fina juhica, še dve zanimivi solati, nekaj sladic, pa testenine in krompirček, en tak fin in zdrav burger, pa oh… tole čtivo bo očitno še kar nekaj časa v ospredju 🙂

5