Trije različni brezglutenski krekerji in fižolova pomaka

1Obožujem hrano, ki hrusta! Skoraj vsako jed, ki si jo pripravim, nadgradim z nečim, kar vsaj malo zahrusta. Verjetno zato obožujem razna semena in oreščke, kruh pa vedno popečem, preden ga namažem ali obložim.

2Zato so mi že od nekdaj všeč krekerji. Kupim si jih le občaso, ker če jih imam doma, z njimi vedno pretiravam in pojem vse naenkrat (kar ne bi bilo tako hudo, če jih ne bi jedla s tono kakšnega izmed doma pripravljenih namazov 😉 ).

Krekerji so odličen prigrizek za pred TV. Meni so veliko ljubši kot pop corn, čeprav tudi to ni povsem slaba ideja 😉 In če so krekerji pripravljeni doma, še toliko bolje! Tako vsaj veš kaj točno je v njih, kajne? Poleg tega lahko izbiraš sestavine, začimbe, zelišča… ter prilagodiš količino soli. Lahko narediš celo sladke krekerje, takšne z dodatkom cimeta, vanilije in rjavega sladkorja ali medu. Takšne bom kmalu poskusila pripraviti tudi sama, a danes so bili na vrsti slani.

IMG_3415Razlog za peko teh hrustljavčkov pa je bližajoče se finale lige prvakov. Vsak pravi navijač tudi med gledanjem tekme potrebuje kakšno okrepčilo, se strinjaš? 😉 Zase vem, da nogometa ne bom spremljala (zanima me le končni rezultat), kar pa ne pomeni, da si krekerjev ne bom privoščila. Le da jih bom najverjetneje grizljala ob kakšni pocukrani romantični komediji 😉

IMG_3417Krekerji so sicer super že sami po sebi, še bolje pa je, če je poleg še kakšna fina omakica, v katero hrustljave ‘kruhke’ pomakaš. Tri različne pomake lahko najdeš tukaj, danes pa ti ponujam recept za še eno in sicer takšno iz belega fižola.

Za eno manjšo skledico potrebuješ:

* 100 g belega (canellini) fižola

* limonino lupinico

* strok česna

* sol in poper

* 3 jž olivnega olja

* sveže nasekljan rožmarin

Fižol spereš in odcediš. Dodaš naribano limonino lupinico, olje, drobno sesekljan rožmarin in česen. Soliš, popraš in vse skupaj zmiksaš v gladko zmes. Pomakico preložiš v skledico, pokapljaš z oljem in po želji dodaš še nekaj v olju vloženih suhih paradižnikov.

IMG_3424Pa še recepti za krekerje. Malce sem se igrala in poskusila tri različne. Ravno zato nisem delala večjih količin. A ker so recepti trije, je bilo krekarjev dovolj. Če se boš odločil(a) za le en sam recept, pa količine sorazmerno povečaj. A, pa še to – receptov se ni otrebno držati čisto natančno. Uporabi semena in začimbe, ki jih imaš pač najraje. Gled količin pa tako – povsem odvisno je kako debeli bodo krekerji. Debelejših bo seveda manj, pa tudi pekli se bodo dalj časa. Osebno so mi všeč zelo slani krekerji, a tokrat sem bila s soljo dokaj skromna.

rKoličina: cca. 12 krekerjev

Sončnična in lanena semena zmelješ v moko, jih primešaš k moki, dodaš še vse ostale suhe sestavine, nato pa še olje in toliko vode, da lahko ugneteš kepo. To daš med dva peki papirja in razvaljaš kar se da tanko, ne da bi se masa razdrobila. testo z nožem (ali valjarčkom za rezanje pice) razdeliš na poljubno velike kvadrate in pri 175 stopinjah pečeš približno 15 minut oz. dokler niso krekerji lepo zapečeni. Ohladiš na rešetki. 

m

Količina: cca. 18 krekerjev

Bučnice in lanena semena zmelješ v moko, prav tako narediš z mandlji, seveda v primeru da nimaš že kupljene mandljeve moke. Primešaš še vse ostale suhe sestavine, izbrana suha zelišča ter sveže riban parmezan. Jajček razžvrkljaš, maslo stopiš. Zmesi najprej dodaš jajce, premešaš, nato dodaš še maslo. Oblikuješ kepo, ki jo zopet daš med dva lista peki papirja ter razvalja. Razrežeš, čeznje potreseš še nekaj grobe morske soli in pečeš pri 150 stopinjah dokler se lepo ne zapečejo.

aj

Količina: cca. 16 krekerjev

Vse sestavine premešaš (vodo dodajaš postopoma, po potrebi) in pustiš, da zmes počiva vsaj 20 minut. Tako bodo chia semena vpila odvečno vlago. Narediš kepo, jo vstaviš med dva peki papirja in razvaljaš. Lahko razrežeš že pred peko (sama sem se pri tej različici odločila za trikotnike) in pečeš na 150 stopinjah Celzija. Krekerje pa seveda ni nujno potrebno razrezati že pred peko. Že pečene in ohlajene lahko zgolj nalomiš na poljubno velike kose.

IMG_3437

5 thoughts on “Trije različni brezglutenski krekerji in fižolova pomaka

  1. Pingback: Gomoljni čips in tri omake za zraven | cook eat and smile

Komentarji so zaprti.