Kvinojina solata z avokadom, paradižnikom in rukolo

Kvinoja v solatiKvinoja je žitarica (pravzaprav seme), ki mi je izredno pri srcu. Verjetno tudi zato, ker jo lahko pripraviš na 1001 način. Za zajtrk na sladek način, s sadjem, medom, oreščki… Pa v juhah, rižotah. Iz nje lahko narediš okusne polpetke, narastke. Lahko pa jo, rahlo ohlajeno, ješ tudi v solati.

Kvinoja v solatiKvinojino solato si navadno naredim poleti, ko je na vrtu veliko sveže zelenjave. Na drobno narežem papriko, paradižnik, kakšen feferon, pa kumarice, bučke, koromač, dodam še grah, morda še redkvico ali dve ter ogromno nasekljanih zelišč… Pač karkoli najdem. Pazim, da so koščki zelenjave res majhni, saj so majhna tudi semena kvinoje. Zelenjavo nato premešam z dobro ohlajeno kuhano kvinojo, začinim z oljem, limoninim sokom, solim, popram in vojla. Super osvežila poletna jed.

Kvinoja v solatiDanes sem si pripravila malce drugačno kvinojjino solato. Zelenjave na vrtu še ni (uporabila sem le domačo rukolo, čeprav tudi ta ni z našega vrta, aja, pa svež origano, ki zelo pridno raste). Prav tako je nisem na drobno sekljala, kot to ponavadi naredim. Poleg rukole sem uporabila  večinoma kupljene sestavine: avokado, črne olive, paradižnik ter seveda kvinojo.

Kvinoja v solati

Za eno osebo potrebuješ:

* 50 g kvinoje (skuhaš po navodilu in rahlo ohladiš – ne pa povsem)

* polovico ravno prav zrelega avokada (narezanega na večje koščke)

* dva srednje velika paradižnika

* 4-5 črnih oliv (narezanih na ‘kolutke’)

* pest svežega origana (bazilika bi bila verjetno še boljša, pa sveže še nimam)

* olivno olje

* limonin sok

* semena črne kumine (ki jih zlahka nadomestiš s sezamom)

Postopka pa ne potrebuješ, kajne? 😉

Kvinoja v solatiPa še to: soliš po želji, po okusu. sama solate tokrat nisem solila (čeprav zadnje čase vse še preveč solim). To pa zato, ker so kalamata olive, ki jih imam trenutno v hladilniku, že same po sebi izjemnooo slane. Lahko se seveda odločiš po svoje, a predlagam, da najprej preveriš slanost v slanico vloženih oliv.

 

1 thoughts on “Kvinojina solata z avokadom, paradižnikom in rukolo

  1. Pingback: Rahla avokadova omleta z avokadom | cook eat and smile

Komentarji so zaprti.