Pečeni spomladanski zvitki

1Danes zjutraj sem naredila svoje prve spomladanske zvitke. Enostavne, z obilico sveže, hrustlajve zelenjave in s kvinojo, ki jo naravnost obožujem 😉 Recept zanje najdeš tukaj.

No, ker sem jih naredila za jutrišnji ‘lunch paket’ sem se odločila, da ‘vajo’ v zvijanju riževih papirjev ponovim kar takoj. Lotila sem se malo drugačnih zvitkov, bolj ‘konkretnih’. In jih pojedla za nedeljsko kosilo. Tako zelo dobri so bili, da tudi ta recept preprosto moram deliti s teboj.

2Ti zvitki niso za vegetarijance, nikakor ne za vegane. So za vse, ki imamo radi meso in jajčka 😉 Seveda kosilo ne bi bilo kosilo brez zelenjave (vsaj pri meni ne), zato je seveda del kosila tudi ta. Naredila sem si tri zvitke, a verjemi, da so bili zelo nasitni in so zlahka zamenjali tradicionalno kosilo, sestavljeno iz juhe, zrezka, krompirja in solate.

33Kot si lahko opazil(a) pri receptu iz zgornje povezave, so lahko zvitki zelo enostavni. Riževi papirji so res priročni, saj jih moraš pred uporabo zgolj zmočiti. Napolniš jih lahko s povsem surovimi sestavinami (če govorimo o zelenjavi seveda 😉 ), ali pa sestavine pred polnjenem še toplotno obdelaš, nato pa zvitke spečeš. Takšni še bolj teknejo, saj testo postane rahlo hrustljavo, topla hrana pa itak vedno paše 😉

In medtem ko spomladanske zvitke tradicionalno cvrejo v dokaj veliki količini olja, sem se jaz temu izognila. Spekla sem jih namreč v pečici, preden pa sem jih pladenj postavila na vroče rešetke, sem zvitke s čopičem premazala z maščobo, ki je odporna celo na zelo visoke temperature (in zato zdravju prijazna).

4Za eno osebo (3 spomladanske zvitke) potrebuješ:

* 3 riževe liste

* 1 večji piščančji file (brez kože in kosti)

* 1 jajce

* pest (ali 3 večje) sveže gobe šitake

* mešano zelenjavo (brokoli, korenje in belo zelje) oz. zelenjavo po želji (lahko dodaš tudi čebulico, papriko, cvetačo, fižol…)

* kurkumo, poper in malce sveže nastrganega ingverja

* jedilna žlica sojine omake

* ghee (kuhano maslo)

Piščančje meso skuhaš, ohladiš in z rokami natrgaš. V ponvi na gheeju razžvrkljaš jajce, mu dodaš narezano zelenjavo (sama sem pred tem brokoli in korenje na hitro blanširala), narezane gobe, kuhano meso, nastrgan ingver. Začiniš s kurkumo in poprom. Dobro premešaš in pražiš minutko, dve. Dodaš sojino omako, premešaš, nato pa rahlo ohladiš.

Riževe liste zmočiš s hladno vodo, položiš na krožnik ter nadevaš s pripravljeno zmesjo. Nadev tesno zviješ v cigaro (lahko tudi kako drugače) in preložiš na pekač, obložen s peki papirjem. S čopičem zvitke premažeš s stopljenim gheejem in pečeš v naprej ogreti pečici, na približno 175-180 stopinjah toliko časa, da se testo lepo zapeče. Koliko je odvisno zgolj od tvoje želje in okusa. Ker so sestavine že predhodno toplotno obdelane, čas ni tako zelo pomemben. Sama sem jih v pečici pustila približno 20 minut.

5Omakice? Po želji. Lahko le sojina omaka, lahko kakršnakoli pekoča, slana ali sladko-kisla omaka. Sama sem zvitke izmenično pomakala v dve različni.

Omaka 1

tamari (sojina omaka) + kapljica limone + nekaj kapljic jabolčnega kisa + med + sezamovo olje

Omaka 2

kisla smetana + nekaj kapljic limone + olivno olje + nekaj ščepcev suhega origano + ščepec soli + ščepec česna v prahu

Zaradi sojine omake v nadevu in kot del pomake za zvitke, je vse skupaj lahko precej slano. Za dodaten ‘kik’ poskrbijo še ingver, poper in kurkuma. Ravno zato sem se odločila za malce hladnejšo in malo bolj ‘slovensko’ omako št. 2. Kislo smetano, ki je vse skupaj prijetno ohladila 😉

Pozor! Pečeni spomladanski zvitki so zelo vroči! Naj se ti ne mudi preveč 😉

6So pa tile zvitki nastali za projekt kuhaM, ki ga pripravlja Mercator. S svojimi izzivi nas, slovenske blogarje, razveselijo skoraj vsak mesec, mi pa na njihovi spletni strani z veseljem delimo svoje recepte. Vsak od nas ima soje ideje in svojo filozofijo kuhanja in načina prehranjevanja. Zato je stran še toliko bolj zanimiva, saj lahko hitro ugotoviš da se z identičnimi sestavinami oz. danim izzivom, lahko pripravi zelo raznolike jedi. Vabljen(a), da nas obiščeš tudi na njihovi strani 😉

7

1 thoughts on “Pečeni spomladanski zvitki

  1. Pingback: Spomladanski zvitki – lahki, sveži, hrustljavi. Veganski. | cook eat and smile

Komentarji so zaprti.