Skutno jagodni zvitki iz riževega papirja

1Na vrtu imamo gredico jagod. Dolgo gredico in s tem ogromno jagod!

Spomnim se časov, ko sem bila majhna in sta stara starša še imela svoj vrt. Vsakič, ko sta odšla na vikend na Dolenjsko, ki sta ga nekoč imela, sta naročila, naj na njunem domačem vrtu pridno obiramo jagode. Seveda smo bili takoj za. In te jagode… To so bile tiste res prave jagode. Sladke, živo rdeče ter omamno dišeče, predvsem pa polnega okusa. Takšnih danes skorajda več ni. Trgovinske so ali povsem brez okusa, če pa že so sladke, so uvožene iz bogvekje, stokrat preškropljene in pognojene. Ne hvala. Zato pri tistem sadju, ki nima olupka, prisegam na domače, preverjeno nešpricanem. In čeprav doma poskušamo zelenjavo (in sadje) vzgajati čim bolj naravno, pa je okus, vsaj pri jagodah, močno odvisen od vrste sadik. In zadnja leta nikakor ne morem dobiti takšnih, ki bi res imele okus po jagodah, ki sem jih jedla kot majhna deklica. Vesela sem, da sem lani odkrila vsaj kotiček, kjer je polno gozdnih jagod, ker tiste, tiste male rdeče jagodke imajo veliko več okusa kot vrtne.

2No, seveda  domače slabe spet niso in zato jih celo poletje z veseljem zobam. Same, v pecivih, smoothijih. Dodajam jih v sadne solate, domač sladoled, jogurt, jutranje kosmiče…

5V nedeljo popoldan mi je zapasalo nekaj sladkega, doma ni nobenih pravih sestavin, poleg tega pa je zunaj čisto preveč lep dan, da bi dolgo stala za štedilnikom (ali pečico), zato je bilo treba napeti možgančke. Zaželela sem si ‘štrudelj’. Jagodni. Čeprav jagodnega pravzaprav še nisem nikoli jedla. Jabolčnega ničkolikokrat, pa češnjevega, zavitek z gozdnimi sadeži, tudi z marelicami. Jagodnega nikoli. Poleg tega testo za zavitek vedno kupim. Bodisi listnatega, ki fino zahrusta, bodisi vlečenega. Slednjega bi sicer lahko pripravila sama, a tukaj raje uberem bližnjico – testo kupim, nato pa se raje malo bolj poigram z nadevom. A testa seveda nisem imela na zalogi, trgovine pa ja, zaprte. Sem pa v shrambi našla še nekaj riževih listov, ki so mi ostali od spomladanskih zvitkov (t.i. spring rollsov), ki sem jih pred nekaj meseci redno delala. Nekoč sem že pomislila, da bi z njimi naredila sladico. Le zakaj bi bili le za zelenjavne ali mesne nadeve, torej tako ali drugače slane!? Prav lahko so tudi testo za sladke zvitke. Čokoladne, pa take z oreščki in suhim sadjem ali tako, kot so bile danes – zvitki s svežim sadjem, skupaj s skuto. Mojo najljubšo sirarsko ali albuminsko skuto in to kozjo. Vsekakor lahko uporabiš tudi običajno, kravjo, pa tudi albuminske ti ni potrebno iskati. Uporabi pač navadno, bo enako okusno.

Če izbereš skuto, ki je bolj suha, ti predlagam da ji dodaš žličko kisle smetane ali nekaj kapljic mleka. Jaz kravjega ne maram, zato sem svojo skuto razredčila z nekaj kapljicami riževega mleka. Ta je že samo po sebi prijetno sladkega okusa, pleg tega pa bodo moji štrudeljčki narejeni z riževimi papirji, torej bo riževo mleko kot nalašč 😉

7In priprava? Priprava je zelo enostavna. Kot tudi sestavine. Le nekaj jih potrebuješ in iz njih lahko pripraviš okusno, lahko, zdravo poletno sladico. Brez pretirano umetnega testa, z malo maščobami ter povsem brezglutenskega. Ti mali zavitki so odlični rahlo topli, enako kot tudi povsem hladni. Naredi jih torej malo več, nekaj za sproti, nekaj pa kot sladek majhen zalogajček, ki ti bo še kako prišel med službenim časom 🙂

3

Količine prilagodi številu zvitkov, ki jih pripravljaš…

Potrebuješ:

* riževe papirje

* drobno narezane jagode

* skuto

* malce riževega mlkea (ali živalskega ali kisle smetane)

* ščep prave vanilije v prahu

* malce drobno naribane lupinice bio limone

* kokosovo olje

* po želji: sladkor, med, javorjev sirup, agavin sirup…
6Skuto zmešaš z vanilijo ter limonino lupinico ter dodaš toliko mleka ali smetane, da je ravno prav mazljiva (ne presuha, nikakor ne premokra). Po želji skuto sladkaš (sladkor, med, javorjev ali agavin sirup). Primešaš jagode.

Rižev papir splahneš pod hladno tekočo vodo ter ga položiš na krožnik. Na sredino daš žlico pripravljenega nadeva ter zavitek zviješ. sama to naredim tako, da najprej upognem spodnji del testa čez nadev, potem čez zapognem levo in desno polovico testa in zavitek zrolam navzgor, čez vrhnji del kroga.

Zvitke s čopičem premažeš z rastopljeno kokosovo maščobo, jih položiš na peki papir in v pečici pečeš poljubno dolgo časa. Ohlajene potreseš z malce sladkorja v prahu ali preliješ z izbranim sladilom.
8

Meta se jagodam odlično poda. Je pa res, da ima precej močan in intenziven okus. Če ti je blizu, jo nekaj lahko uporabiš že v samem nadevu. Drobno jo sesekljaš ter dodaš jagodam. Z njo pa lahko končne zvitke le okrasiš. V primeru, da ti okus mete ne ustreza, jo lahko nadomestiš z mandljevimi lističi, stopljeno čokolado ali potreseš s kokosovo moko.

9

2 thoughts on “Skutno jagodni zvitki iz riževega papirja

Komentarji so zaprti.